emlaktokikonutticarigayrimenkulinşaatdekorasyon
DOLAR
32,2810
EURO
34,8020
ALTIN
2.411,93
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Hisseli Tapunun Satışı Nasıl Olur?

Hisseli Tapunun Satışı Nasıl Olur?
04.07.2022
A+
A-

Hisseli Tapunun Satışı

Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.

Hisseli tapuda elbirliği mülkiyeti ya da paylı mülkiyet söz konusu olabilir. Elbirliği mülkiyette ortakların belli paylara ayrılmış hissesi bulunmaz. Paylı mülkiyette gayrimenkul belli paylara ayrılmıştır. Her malikin payı oransal olarak belirlenmiştir.

Rızai Taksim Belgesi ve İzalei Şuyu Nedir?

Hisseli tapuya sahip olanlar hangi bölümün kendisine ait olduğunu gösteren bir sözleşme imzalayabilir. Bu sözleşmeye de hukuki alanda rızai taksim belgesi denmektedir. Ancak rızai taksim sözleşmesinin tapuya herhangi bir etkisi ya da yansıyan herhangi resmi bir özelliği de bulunmaz.

Taşınmazın satılmasını isteyen hisse sahibi aynı zamanda izalei şuyu davası açma hakkına da sahip olacaktır. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların bildirilerek gayrimenkulün bedelinin belirlenmesi ve ödenen paranın hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine denmektedir.

Ayrıca izalei şuyu davası açmak için iki tarafın birden rızasının olması gerekmez. Yani sadece taraflardan biri bile bu davayı açabilir ve gayrimenkulün satışını gerçekleştirebilir.

Hisseli tapu konusunda aslında sık sık karşılaşılan en büyük problem hissenin hangi daireye ait olduğu konusudur.

Bu nedenle satış işleminden önce bahsi geçen binaya giderek daire sahibi olan başka hissedarlarla konuşmanız ve onlardan daha detaylı bilgi almanız problemi çözebilir.

Hisseli Tapunun Satışı

Hisseli tapunun satışında alıcı ve satıcının anlaşmasının yeterli olmaması dolayısıyla müstakil tapu satışları kadar kolay değildir.

Satış işlemi başlamadan hissedarların anlaşmış olmaları, hissedarların sahip olduğu ön alım hakları sebebiyle önem arz eder.

Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.

Emlak haber ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.